Rekonstrukce rozhledny Cvilín v Krnově na Bruntálsku skončila

Rekonstrukce rozhledny Cvilín v Krnově na Bruntálsku skončila. Trvala 13 měsíců a vyšla na víc než 12 milionů korun. První zájemci na její vyhlídkovou plošinu vystoupají ještě v srpnu. Přesné datum otevření ale ještě není známé. ČTK do dnes řekla mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Reklama

Památkově chráněná stavba musela být v roce 2019 kvůli špatnému technickému stavu pro návštěvníky uzavřena. „Rozhledna prošla kompletní rekonstrukcí od základů až po výstupní věžičku, a to nejen zvenku, ale i uvnitř. Začalo se od zpevňování základů a prokotvení kamenného zdiva opěráků s dříkem rozhledny,“ řekl Jan Šrubař z odboru investic a správy majetku.

Stavební firma se pak podle něj musela vypořádat s dalšími problematickými místy, jako byly betonové římsy, venkovní přístupový ochoz včetně schodiště, balkon, ztužovací ocelové pásy, střecha, vnitřní schodiště a zejména vyhlídková terasa, jejíž zděné zábradlí s cimbuřím nebylo stabilní.

Součástí stavby byla také úprava přístupové cesty, veřejné osvětlení a nasvětlení rozhledny, které ale zatím nefunguje. „Stane se tak pravděpodobně v září. Čekáme totiž na výměnu osvětlení sousedního kostela. Díky nové technologii pak bude možné u obou dominant nastavit dobu nasvícení na určitou dobu, čímž omezíme světelný smog,“ doplnil.

Dvacet osm metrů vysoká rozhledna na Cvilíně byla postavena v letech 1902 až 1903 podle projektu architekta Ernsta Latzela z iniciativy Moravskoslezského horského spolku a za finanční podpory knížete Jana II. z Lichtenštejna. Původně byla její horní část zakončena věžičkou s vřetenovým schodištěm, která umožňovala rozhled do okolí z místa o pět metrů vyššího, než je současná vyhlídková plocha. Věžička však výrazně narušovala statiku rozhledny, a proto se musela rozhledna snížit na současnou úroveň.

Základnu rozhledny tvoří nepravidelný osmihran o maximálním průměru 7,9 metru a výšce 4,55 metru nad terénem. Tloušťka kamenného zdiva je 100 až 110 centimetrů. Od výšky 4,55 metru je rozhledna prostorově provedena jako válcový dřík o vnějším průměru 4,66 metru do výšky 23,5 metru. Vnitřní část objektu tvoří dřevěné schodiště s podestami. Vstup na terasu umožňuje dřevěné vřetenové schodiště umístěné ve válcové věžičce.

Reklama
Sdílejte článek s přáteli:

Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji

Report Nahlásit chybu
Reklama
Reklama