Na výlet? Čas na něco medového do batůžku!

Ať už se chystáte na túru bzučícími loukami, prošlápnete včelí stezku (třeba tu na Vaňkově kopci) nebo budete brouzdat Včelím světem v Hulicích, poctivá domácí müsli tyčinka přijde k chuti. No komu by nevyhládlo při pohledu na tolik medu!
Co budeme potřebovat?
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek sušeného ovoce de chuti: jablka, švestky, meruňky, datle, rozinky…
- 1 hrnek ořechů a semínek dle chuti: vlašské či lískové oříšky, slunečnicová, dýňová, lněná semínka
- 1 banán
- ¼ hrnku oleje
- ½ hrnku tekutého medu
- špetka soli
- lžička mleté skořice

Banán rozmačkáme a spolu s ostatními ingrediencemi důkladně promícháme. Vločky, oříšky a semínka si můžeme předem opražit. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, a pak už jen asi 20 minut pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.

Pro ingredience nemusíte hned do supermarketu – můžete je obstarat u místních farmářů.
Věděli jste ale, že za touhle medovou svačinkou stojí kromě pilných zemědělců ještě někdo? Jablka, meruňky, švestky, banány, oříšky, semínka i olej (a med, samozřejmě!) – nic z toho bychom neměli bez včel a dalších opylovačů! Ti jsou ale teď v ohrožení a rychle jich ubývá. Pomozte jim a přidejte se k výzvě Zachraňme včely a farmáře. Ať nepřijdeme o ně – ani o všechny dobroty!
