Když na výlet, tak do ráje! Když na jídlo, tak do Ábelova mlýna
Není nad správně naplánový výlet. A ten by měl mít nejen výhledy, panoramata a přírodní divy, ale také pořádné gastro zážitky. A kde najdete obojí? No dneska už leckde, ale v ráji… tam to pořád má své neopakovatelné kouzlo.
Vydejte se do Českého ráje třeba na zámek Hrubý Rohozec, obklopený nevelkým anglickým parkem, nebo do velmi zajímavého Muzea Českého ráje v Turnově, či do Dolánek za sedlákem Dlaskem, kde se můžete pohodově projít kolem řeky Jizery.
Z Hrubého Rohozce na Dlaskův statek a fantastické jídlo
Pokocháte-li se zámkem, je možné vydat se na krátký výlet na nedaleký Dlaskův statek. Procházka je to krátká, a tak ji bez problémů zvládnou i rodiny s malými dětmi. Není bohužel možné ji doporučit s kočárkem, ani pro vozíčkáře, jak pochopíte už z popisu cesty.
Od zámku sejdete po schodech k řece Jizeře a vydáte se proti jejímu proudu. Cesta vás povede pod skálou, na níž stojí zámek Hrubý Rohozec. Tady projdete mezi dvěma rybníčky a přibližně po patnácti minutách volné chůze dojdete do vesnice Dolánky. Zde uvidíte starobylý roubený Dlaskův statek z 18. století, jehož majitel sedlák Dlask se přátelil i s hrabětem Des Foursem, jemuž patřil právě zámek Hrubý Rohozec.

Dlaskův statek je typickou ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století a od roku 2010 je Národní kulturní památkou. Při vchodu do usedlosti se nachází socha Panny Marie z roku 1784 a patrový roubený špýchar, který sem byl v šedesátých letech 20. století přenesen z Malého Rohozce. Mnoho zajímavostí se dozvíte přímo na místě. Celý areál je součástí národopisného oddělení Muzea Českého ráje v Turnově a nachází se zde stálá expozice lidového interiéru a podomácké výroby v oblasti Pojizeří, doplněná o krátkodobé tematické výstavy. Dvůr obehnaný unikátní trámcovou hradbou ožívá několikrát do roka, zvláště o Velikonocích, posvícení nebo masopustu, tradičními lidovými slavnostmi.
Kde jíst jako v ráji? V Ábelově mlýně
Nedaleko statku se nachází vyhlášená restaurace a penzion Ábelův mlýn, který prostě nesmíte na svém výletu vynechat, jinak by váš výlet nebyl dokonalý. Tady vaří tak skvěle, že to tu doporučuje i český foodies guru Lukáš Hejlík ve své Gastromapě (číst o tom můžete zde). Není nad vlastní zkušenost, a tak i my jsme se nejednou přesvědčili, že ať zkusíte cokoliv, tak je to zkrátka výborné. A co je signifikantním pokrmem, který byste měli rozhodně ochutnat?
Jednoznačně pomalu dušená vepřová líčka na červeném víně s restovanou kořenovou zeleninou, bramborovou kaší, nakládanou cibulkou a petrželkou. Ale mají tu i další senzační jídla jako třeba vyzrálý hovězí flank steak se smetanovou omáčkou z lišek, hrachovými lusky s cibulkou a pečenými brambory nebo pomalu pečené hovězí žebro na medu a černém pivu s grilovanou zeleninou a bramborovou kaší s pečeným česnekem. A jste-li dezertoví, pak prostě musíte ještě chvilku posedět (abyste měli zase místo, protože porce to jsou poctivé) a vychutnat si bezkonkurenční čokoládový fondán s domácí vanilkovou zmrzlinou a višněmi.

Přemůže-li vás dřímota, vězte, že se tu můžete i ubytovat a třeba v zimě je toto místo také výborným výchozím bodem pro výlety a zimní radovánky. V nedalekém Turnově je malý lyžařský vlek i bruslařský stadion a jen 30 min odtud to máte na Špičák. Tady je brána k Jizerským horám, a tak neváhejte a vstupte do Českého ráje branou nejkrásnější, na milém místě, kde je pohoda a klid.