Partner portálu

Reklama

Reklama

Reklama

reklama:

In vino veritas

Chřiby a Dolní Pomoraví Jeden z mnoha vinných sklípků na Hodonínsku
... napiji se vína a z mých úst hned zní latina. A Mohli bychom pokračovat dalšími a dalšími citáty jež zmiňují víno, nápoj králů, umělců i prostého lidu. A latina dává tušit, že tyto citáty nebudou nejmladšího data. Zkusme jen nahlédnout do historie. Už kultury před 7000 lety znaly tajemství vína, Řekové už byli zkušenými vinaři. Víno je tedy nápoj starý jako civilizace sama. A tak nemohl minout ani České země. Shodou okolností se ukázalo, že kout jižní Moravy je jako stvořený pro pěstování vína.
Počátky vinařství u nás sahají do stejné doby, kdy vzkvétalo vinařství v Panónii za císaře Proba, což bylo 3. století našeho letopočtu. V těch dobách byly římské tábory i na jižní Moravě a na jižním Slovensku, nu a Římané sebou samozřejmě měli víno. Za zakladatele vinařství je u nás však povařován až svatý Václav, který žil v desátém století našeho letopočtu, rozmach vinařství pak nastává v období Velkomoravské říše. První zmínky o vinicích na našem území spadají do roku 1205 k řádu cisterciáků, kteří se usídlili v dnešním Velehradě a do roku 1195, kdy Premonstráti založili klášter ve Znojmě. Pěstování vína na jižní Moravě má tedy skutečně úctyhodnou historii.
Víno má tu moc až neuvěřitelně zasahovat do kulturního vývoje oblasti. A tak se víno a réva vloudily do písniček, přísloví, do každoročních slavností. Připomeňme si lidové pořekadlo "kde se víno pije, tam se dobře žije." Člověk nemůže nesouhlasit.
Úspěšnému pěstování vína na jižní Moravě nahrává především teplé klima a písečné půdy. Pojďme tedy poodhalit roušku tajemství výroby vína. První fází je samozřejmě sklizení hroznů, jejich selekce a následné odvezení do vinného sklepa. Zde hrozny projdou šetrným odstopkováním, čímž vzniká rmut, který padá do kádě. Důležité je, aby ve rmutu nezůstaly žádné stopky, ty totiž nápoj znehodnocují. Do rmuty se dále přidají třísloviny, tedy látky, které zajistí skladovatelnost vína. Přidat správné množství tříslovin je velké umění, protože mohou výrazně ovlivnit chuť vína a navíc, podle posledních průzkumů se zjistilo, že právě tyto látky zmenšují riziko srdečních onemocnění. Další postup se liší u vín červených a bílých. Nejprve se tedy budeme věnovat vínům bílým. Poté, co rmut nějaký ten čas kvasí, je lisován. Tekutý mošt se oddělí od pevného matolina. Vzniklý mošt se nechá usadit, a pak je stáčen do sudů. Kvašení se dopomáhá přidáním jistého druhu kvasinek. A pokud se vám do rukou dostane burčák, pak vězte, že se jedná o čerstvě nakvašený mošt s 2% alkoholu. Víno dále kvasí a dochází k jeho přirozenému pročištění, které je pak dokončeno filtrací. Každý vinař pak své víno "školí" tedy dodává mu tu správnou chuť. Školení je však tajemstvím každého vinaře.
Rmut na červené víno musí kvasit o něco déle, v teplejším, alkoholovém prostředí. Barvivo je totiž obsaženo především ve slupkách. Pokud bychom lisování uspěchali, dostaneme víno růžové. Během kvašení se na povrchu vytváří matolinový klobouk, který musí být soustavně zatlačován zpět do moštu, aby mu mohl předat barvu. V této chvíli se zde luhují již zmíněné třísloviny. Po dostatečném kvašení je provedeno oddělení tekuté a pevné složky, avšak díky tříslovinám a vysokému obsahu kyseliny jablečné je čerstvě vylisovaný mošt jen těžko pitelný. Kyselinu jablečnou je tedy třeba odbourat. To se děje biologickými procesy, kdy prvně dojde na změnu v kyselinu mléčnou a později na oxid uhličitý. Po ukončení tohoto procesu se víno vyčistí, přefiltruje a následuje školení, stejně jako u vína bílého.
Následuje zrání vína. Vína pro běžnou potřebu zrají přímo v sudech, lepší vína zrají v lahvích, popřípadě ve skleněných demižonech.
Vína můžeme získat různá a každému je asi jasné, že tím nemyslíme jenom barvu. Můžeme rozlišit třeba obsah cukru. Víno suché má obsah cukru velmi nízký, bude tedy kyselé, polosuché už na tom je s cukrem trochu lépe. Následují vína polosladká a sladká, avšak na jižní Moravě narazíme především na vína suchá a polosuchá. Můžeme se setkat i s víny jakostními, které se vyrábí s hroznů s cukernatoství minimálně 15. Jakostní vína jsou odrůdová, u těch je zaručeno, že 85% hroznů je z odrůdy a lokality v názvu nebo známkové jakostní víno, které může být vyráběno smícháním různých druhů hroznů. Můžeme se setkat též s víny mešními, která jsou přírodní a tedy "košer."
A nesmíme zapomenout ani na vína šumivá, sycená oxidem uhličitým nebo vína s přívlastkem, která musí obsahovat alespoň 85% odrůdy uvedené na etiketě, musí být označeny rokem sklizně, názvem vinařské oblasti a názvem přívlastku a to podle cukernatosti hroznů od kabinetu, který je z hroznů, které mají přírodní cukernatost alespoň 19, přes pozdní sběr, výběr z hroznů až po výběr z cibéb, pro který je stanoveno, že cukernatost musí být alespoň 31. A dále samozřejmě produkty pro nás exotičtější, jako jsou vína slámová či ledová...
Jaká vína se na jižní Moravě pěstují" Z bílých vín se setkáme zejména s třemi tradičními odrůdami a to ryzlink vlašský, veltlínské zelené a Müller-Thurgau. Setkáme se však i s dalšími odrůdami, jako je neuburské, sylvánské zelené, veltlínské červené rané, rulandské bílé, chardonnay, ruladské šedé, ryzlink rýnský, sauvignon či tramín. V menší míře se pak můžeme setkat s aromatickými víny jako je pálava, muškát moravský, irsay oliver nebo muškát Ottonel. Červených odrůd se u nás pěstuje o něco méně a to proto, že červená vína jsou náročnější na podnebí. U nás je pro ně zima a prospívají tedy spíše na jihu Evropy. Nicméně to není důvodem pro obavy. I červená vína jsou na jihu Moravy výborná a ochutnat můžeme odrůdy portugalské modré, frankovka, svatovavřinecké, rulandské modré (čili pinot noir), či méně rozšířené odrůdy jakými jsou andré, zweigeltrebe, neronet nebo cabernet sauvignon.
Takže... Na zdraví!!!

Fotogalerie

Poslední komentáře

Reklama:
Reklama:

In vino veritas - informace k místu

In vino veritas - služby v okolí

Reklama

Kalendář akcí

První návštěvníci po znovuotevření v Zoo Liberec (11.5.2020-31.5.2020)

První návštěvníci po znovuotevření v Zoo Liberec (11.5.2020-31.5.2020) 11.05.2020

Zoo v Liberci se zavřela 13. března a zůstala tak sedm týdnů bez svého h...

Dole v dole...a nejen v tom Kokořínském! (12.5.2020-21.6.2020)

Dole v dole...a nejen v tom Kokořínském! (12.5.2020-21.6.2020) 12.05.2020

Pojedete-li od Mělníka na sever, snadno tento přírodní unikát ujde pozornosti...

Dům matky a Dům syna – Pomník Jana Palacha (16.1.2016-31.12.2020)

Dům matky a Dům syna – Pomník Jana Palacha (16.1.2016-31.12.2020) 16.01.2016

 Umělecké dílo amerického architekta Johna Hejduka, věnované městu Praze...

Výletník doporučuje

Třebechovické muzeum betlémů

Třebechovické muzeum betlémů

Třebechovické muzeum betlémů je muzeum specializované na betlémy v Třebechovicích pod...
Potštejn

Potštejn

Zámek se nachází v centru obce Potštejn a právem je nazýván barokní perlou Východočeského...
Zrcadlový labyrint Na Rychtě Úvalno

Zrcadlový labyrint Na Rychtě Úvalno

V nenápadném Úvalně na Bruntálsku se nachází nečekaná atrakce proděti i dospělé -...

Doporučujeme pro ubytování:

  • V blízkosti Lednicko-valtického areálu se vám nabízí ubytování Mikulov.
  • Pokud si chcete rezervovat ubytování a pěkné chaty a chalupy k pronájmu, doporučujeme Vám navštívit portál MegaUbytko.cz. Najdete zde vše od luxusních penzionů až po levné ubytování v soukromí. Rezervujte si Vaše ubytování ještě dnes přímo u majitele za nejlepší ceny na trhu.