Harrachovská Novosadova sklárna a pivovar

Sklářská výroba existovala v oblasti Harrachova již ve 14. století. Na místě dnešní sklárny postavil huť Elias Müller již v roce 1712. Harrachovská sklárna je druhou nejstarší fungující sklárnou v Čechách. V letech 1827, 1862 a 1946 sklárna třikrát vyhořela, ale vždy byla velmi brzy obnovena. Harrachovská sklárna a harrachovské sklo vždy patřilo mezi světovou špičku a toto postavení si drží dodnes.[/]
S využitím ojedinělých technologií při tavení a ručním zpracování výrobky zdejší sklárny vždy vynikaly svou barevností, designem a mimořádnou úrovní řemeslného zpracování.[/]
V současné době je majitelem sklárny soukromý podnikatel – sklář JUDr. František Novosad z Nového Boru. Je zachovávána výhradně ruční výroba skla, která navazuje a ctí bohaté tradice tohoto místa a sklářského řemesla. Na dvou pecích vzniká unikátní výroba především hutně zdobeného nápojového skla, skla silnostěnného – hutního, křišťálových lustrů a dalších skleněných dárkových předmětů.[/]
Zdejší sklářská výroba je zachovávána jako fungující sklářský skanzen se všemi atributy včetně unikátní brusírny skla z roku 1895 – nejstarší na světě, poháněné vodní turbínou s původními dřevěnými stavy.[/]
V harrachovské sklárně můžeme též navštívit muzeum skla, kde najdeme historicky a technologicky ucelenou sbírku skla z produkce harrachovské sklárny. Současná sbírka je největší sbírkou skla na českém území a některé kusy jsou dokonce k vidění v Národnímu Muzeu v Praze. [/]
V roce 2002 byl přímo v areálu sklárny přistaven minipivovar s restaurací. Zde se nám naskýtá vyhlídka do hutní haly s pecemi a tak můžeme shlédnout skláře přímo při práci.[/]
V restauraci je umístěna „várna“. Je to součást pivovaru, kde se přímo před našima očima vaří místní kvasnicové pivo. Aby byla zaručena kvalita, chuť a blahodárný účinek piva na lidský organismus, používají se k jeho výrobě pouze přírodní suroviny (slad, chmel) a voda z vlastní asi 100 let staré studny. Před našima očima tak probíhá první fáze výroby piva – vaření. Proces pak pokračuje o patro níž v pivovarnickém sklepě kvašením a zráním. Tam již můžeme nahlédnout pouze přes sklo z hutní haly. Vyrábí se zde dva druhy světlého piva – 8% Huťské výčepní, 12% ležák František (podle majitele) a černé pivo 12% Čerťák.[/]
Restaurace nám mimo obvyklého sortiment jídel a nápojů nabídne také některé pivní speciality. Při vaření piva je navíc možné ochutnat „sladinu“, jednu z prvních fází piva. Je to vývar ze sladu a podává se buď čistá nebo s rumem. Jako zpestření jsou na stolech rozmístěny misky se sladem (naklíčeným a usušeným ječmenem), který si můžeme nabídnout jako doplněk k pivu.

Reklama
Sdílejte článek s přáteli:

Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji

Report Nahlásit chybu

Komentáře k článku (0)

Mohlo by se vám také líbit

Krajinou povodní

Icon 15.09.2021

Naučná stezka Krajinou povodní je situována do nivy Odry na samém jihu CHKO Poodří. Prochá...

Celý článek

Mojžíšův pramen – Císařský kámen

Icon 05.10.2021

Velmi cenná oblast mezi městy Jablonec nad Nisou a Liberec má díky ČSOP Armillaria a progr...

Celý článek

Nová naučná stezka provede zájemce přírodní rezervací Hněvošický háj na Opavsku

Icon 13.10.2021

Hněvošice (Opavsko) 11. října (ČTK) – Nová naučná stezka provede zájemce přírodní re...

Celý článek

Dvě nové lokality Blíž přírodě zpřístuněny na Říčansku a Třebíčsku

Icon 19.11.2021

V listopadu 2021 byly zpřístupněny hned dvě nové lokality podpořené z programu Blíž přírod...

Celý článek