Partner portálu

Reklama

Diskusní fórum

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne (phat am tieng Ha Lan: ,...
14.08.18 (ducmessi3792)

Cyklotrasa Kladno - Zbraslav

If you are looking for an assignment help...
13.08.18 (Suhana Williams)

Liverpool muon xung vuong phai lam gi

cho tới thời điểm này của TTCN Hè 2018,...
12.08.18 (haigiacmo123)

Diskutuj zde

Reklama

Reklama

Český les - Chodsko ()   -  Český les - Chodsko

Zpět na článek

Počet komentářů: 13

Zasláno: 25.05.2008 18:38:16
Autor: Pavel
Titulek: www.tuzwmsko.cz/4486
Jak se připravuje správný a chutný chodský koláč ? Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 3 ks žloutky, 250 g másla nebo Hery, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 6 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, lžíce tuzemáku, 0,4 l vlažného mléka. Droždí nechejte vzejít v trošce vlažného mléka s kostkou cukru. Rozpuštěný tuk zchlazený mlékem vlijte do misky, v níž jste předem smíchali mouku, žloutky a všechny suché přísady. Po přidání kvásku zadělejte ne příliš tuhé těsto. Velkou vařečkou těsto propracujte, až je lesklé a na povrchu se tvoří drobné bublinky. Pak mísu přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě alespoň 2 h kynout. V místnosti má být přibližně 25°C. Během kynutí těsta si připravíme zdobení a kola vystřižená z máslového papíru, která potřeme rozpuštěným tukem nebo sádlem. Na předkreslení střihu nemusíte mít kružítko, postačí když obkreslíte mělký talíř. Merhujeme švestkovými povidly, mákem, tvarohem. Švestková povidla okořeníme skořicí, a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou a podle chuti osladíme. Pěkné zdobení je pro chodské koláče typické a žádoucí rozinkami a mandlovými lupínky ! Mák: 100 g jemně umletého máku uvaříme s mlékem, lžící medu a dvěma lžícemi cukru na kaši, kterou okořeníme tlučeným hřebíčkem a vanilkovým cukrem. Je-l kaše řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty. Příprava těsta:Do 1,5 kg tvarohu přidejte 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, alespoň 200 g moučkového cukru, několik lžic tuzemáku a smetanu. Lze přimíchat i 50 g másla. Tvaroh by neměl být příliš hustý. Připravíte si rovněž oloupané mandle nakrájené na lupínky, rozinky namočené v tuzemáku a také směs vanilkového cukru a moučkového cukru na posypání. Vykynuté těsto rozdělte na připravená papírová kola v malých 120 -130 g bocháncích. Bochánky vymačkejte od středu k okrajům rukama nebo zvláštním válečkem, ne však až na samý okraj papírových kol. Nejprve potřete okraje koláčů rozšlehaným vajíčkem. Pak na prostředek navršte dvě lžíce připraveného tvarohu a rozetřete jej po celé ploše koláče. Uhlazený povrch merhujte povidlovými ornamenty a makovou kaší. Mák i povidla naplňte odděleně do dvou polyetylénových sáčků s otvorem nejvíce 0,5 mm po odstřiženém rohu. Nakonec koláč vyzdobte mandlovými lupínky a rozinkami namočenými v tuizemáku. Z uvedených množství vytvoříte 12 až 14 koláčů, které pečte na plechu po dvojicích. Pečeme do růžova v dobře vyhřáté troubě. Upečené koláče polijte ještě za tepla a po celé ploše hustou zkysanou smetanou. Hned pak je pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou. Právě smetana s cukrem vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udrží dlouho vláčný. 10 koláčů z Újezda: 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 10 g soli, 65 g droždí, 1 vejce a 3 žloutky, vanilka, muškátová kulička, 1 kg povidel, 400 g máku, balíček perníků. 10 koláčů z Tlumačova: 1 kg polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 1 Hera, 1/2 lžíce sádla, 3 vejce, mléko, muškátový květ, citronová kůra, 1 lžíce tuzemáku, tvaroh, mák, povidla, šlehačka, mandle. Doporučení k rychlé přípravě chodských koláčů ze severních Čech: 400 g hladké mouky, 3 ks žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 40 g droždí, 1 ks balení vanilkového cukru, špetka soli, 0,25 l mléka, 1 ks malé majolky. Nezapomeňte na merhování a zdobení koláčů ! Koláče podle Domažlického deníku: Těsto:1 kg výběrové mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 70 g droždí, 7 vajec, 10 g soli, 0,25 l mléka. Přidáme vanilku, muškátový oříšek a tuzemák. Tvaroh: 1,25 kostky tvarohu, 1 šlehačku, 2 vanilky, cukr, tuzemák a 8 žloutků. Zaděláme řidší těsto, které necháme vykynout. Uděláme z něj 200 g bochánky a necháme je vykynout. Poté je dáme na papír a vytvarujeme je. Okraje namažeme a necháme kynout. Merhujeme tvarohem, mákem a povidly. Zdobíme rozinkami a mandkemi. Pečeme asi 20 minut. Na závěr pokapeme šlehanou šlehačkou a pocukrujeme.

Český les - Chodsko - informace k místu

Český les - Chodsko - služby v okolí

Reklama

Kalendář akcí

VEČERNÍ PROHLÍDKY JESKYNĚ PŘI SVÍČKÁCH - Mikulov (13.8.2018-27.8.2018)

VEČERNÍ PROHLÍDKY JESKYNĚ PŘI SVÍČKÁCH - Mikulov (13.8.2018-27.8.2018) 13.08.2018

Prohlídky jsou každé pondělí od 19.00 do 21.00 hodin, vychází je po...

Igráček provází interaktivní vzdělávací výstavu (5.5.2018-31.8.2018)

Igráček provází interaktivní vzdělávací výstavu (5.5.2018-31.8.2018) 05.05.2018

12 interaktivních panelů společně s Igráčkem provedou světem fauny, flóry, uz...

LÉTO OTEVŘENÝCH SKLEPŮ V PAVLOVĚ 2018 (1.6.2018-2.9.2018)

LÉTO OTEVŘENÝCH SKLEPŮ V PAVLOVĚ 2018 (1.6.2018-2.9.2018) 01.06.2018

Rozpis Léta otevřených sklepů pro rok 2018:Č. | Termín | Vinařství | Telefon1...

Výletník doporučuje

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem

Město Ústí nad Labem leží v srdci Českého středohoří a nabízí spousty zajímavých...
Svíčkárna, mydlárna a kosmetika RODAS Olomouc - Holice

Svíčkárna, mydlárna a kosmetika RODAS Olomouc - Holice

Sami můžete vyrábět a tvořit ve výrobních dílnách RODAS Olomouc a k tomu shlédnout...