Doprava

Partner portálu

Reklama

Diskusní fórum

Cyklistický balíček

Hello I am michael, SEO Expert in complete...
25.05.18 (michael33)

Docela šok - prý hodně škodlivé houby...

People who visited this site would love to...
25.05.18 (edibles)

Docela šok - prý hodně škodlivé houby...

Helpful stuff. Many thanks! Buy Weed Online
25.05.18 (buy weed online)

Diskutuj zde

Reklama

Reklama

Český les - Chodsko ()   -  Český les - Chodsko

Zpět na článek

Počet komentářů: 13

Zasláno: 25.05.2008 18:38:16
Autor: Pavel
Titulek: www.tuzwmsko.cz/4486
Jak se připravuje správný a chutný chodský koláč ? Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 3 ks žloutky, 250 g másla nebo Hery, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 6 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, lžíce tuzemáku, 0,4 l vlažného mléka. Droždí nechejte vzejít v trošce vlažného mléka s kostkou cukru. Rozpuštěný tuk zchlazený mlékem vlijte do misky, v níž jste předem smíchali mouku, žloutky a všechny suché přísady. Po přidání kvásku zadělejte ne příliš tuhé těsto. Velkou vařečkou těsto propracujte, až je lesklé a na povrchu se tvoří drobné bublinky. Pak mísu přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě alespoň 2 h kynout. V místnosti má být přibližně 25°C. Během kynutí těsta si připravíme zdobení a kola vystřižená z máslového papíru, která potřeme rozpuštěným tukem nebo sádlem. Na předkreslení střihu nemusíte mít kružítko, postačí když obkreslíte mělký talíř. Merhujeme švestkovými povidly, mákem, tvarohem. Švestková povidla okořeníme skořicí, a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou a podle chuti osladíme. Pěkné zdobení je pro chodské koláče typické a žádoucí rozinkami a mandlovými lupínky ! Mák: 100 g jemně umletého máku uvaříme s mlékem, lžící medu a dvěma lžícemi cukru na kaši, kterou okořeníme tlučeným hřebíčkem a vanilkovým cukrem. Je-l kaše řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty. Příprava těsta:Do 1,5 kg tvarohu přidejte 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, alespoň 200 g moučkového cukru, několik lžic tuzemáku a smetanu. Lze přimíchat i 50 g másla. Tvaroh by neměl být příliš hustý. Připravíte si rovněž oloupané mandle nakrájené na lupínky, rozinky namočené v tuzemáku a také směs vanilkového cukru a moučkového cukru na posypání. Vykynuté těsto rozdělte na připravená papírová kola v malých 120 -130 g bocháncích. Bochánky vymačkejte od středu k okrajům rukama nebo zvláštním válečkem, ne však až na samý okraj papírových kol. Nejprve potřete okraje koláčů rozšlehaným vajíčkem. Pak na prostředek navršte dvě lžíce připraveného tvarohu a rozetřete jej po celé ploše koláče. Uhlazený povrch merhujte povidlovými ornamenty a makovou kaší. Mák i povidla naplňte odděleně do dvou polyetylénových sáčků s otvorem nejvíce 0,5 mm po odstřiženém rohu. Nakonec koláč vyzdobte mandlovými lupínky a rozinkami namočenými v tuizemáku. Z uvedených množství vytvoříte 12 až 14 koláčů, které pečte na plechu po dvojicích. Pečeme do růžova v dobře vyhřáté troubě. Upečené koláče polijte ještě za tepla a po celé ploše hustou zkysanou smetanou. Hned pak je pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou. Právě smetana s cukrem vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udrží dlouho vláčný. 10 koláčů z Újezda: 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 10 g soli, 65 g droždí, 1 vejce a 3 žloutky, vanilka, muškátová kulička, 1 kg povidel, 400 g máku, balíček perníků. 10 koláčů z Tlumačova: 1 kg polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 1 Hera, 1/2 lžíce sádla, 3 vejce, mléko, muškátový květ, citronová kůra, 1 lžíce tuzemáku, tvaroh, mák, povidla, šlehačka, mandle. Doporučení k rychlé přípravě chodských koláčů ze severních Čech: 400 g hladké mouky, 3 ks žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 40 g droždí, 1 ks balení vanilkového cukru, špetka soli, 0,25 l mléka, 1 ks malé majolky. Nezapomeňte na merhování a zdobení koláčů ! Koláče podle Domažlického deníku: Těsto:1 kg výběrové mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 70 g droždí, 7 vajec, 10 g soli, 0,25 l mléka. Přidáme vanilku, muškátový oříšek a tuzemák. Tvaroh: 1,25 kostky tvarohu, 1 šlehačku, 2 vanilky, cukr, tuzemák a 8 žloutků. Zaděláme řidší těsto, které necháme vykynout. Uděláme z něj 200 g bochánky a necháme je vykynout. Poté je dáme na papír a vytvarujeme je. Okraje namažeme a necháme kynout. Merhujeme tvarohem, mákem a povidly. Zdobíme rozinkami a mandkemi. Pečeme asi 20 minut. Na závěr pokapeme šlehanou šlehačkou a pocukrujeme.

Český les - Chodsko - informace k místu

Český les - Chodsko - služby v okolí

Reklama

Kalendář akcí

Návštěvnická sezóna Valašského muzea v přírodě začíná (28.4.2018-24.5.2018)

Návštěvnická sezóna Valašského muzea v přírodě začíná (28.4.2018-24.5.2018) 28.04.2018

Již v sobotu 28. 4. otevře své brány areál Mlýnské doliny a Valašské děd...

Za vinařem do Velkých Bílovic - Velké Bílovice (26.4.2018-9.6.2018)

Za vinařem do Velkých Bílovic - Velké Bílovice (26.4.2018-9.6.2018) 26.04.2018

Vinařská akce, která začíná 26. dubna a končí 5. září 2018. Po dobu 19 týdnů ...

Výletník doporučuje

Vimperk

Vimperk

Město Vimperk je rozloženo v údolí řeky Volyňky v překrásné šumavské přírodě. Malebná poloha...
Jilemnice

Jilemnice

Jilemnice -  město s tradicí, zázemím pro turisty a především v jednom z mála měst...