Partner portálu

Reklama

Diskusní fórum

Soi keo Hy Lạp vs Phan Lan bongda365

Soi kèo Hy Lạp vs Phần Lan bongda365 Hy...
15.11.18 (haigiacmo123)

Soi keo Gibraltar vs Armenia bongda365

Soi kèo Gibraltar vs Armenia bongda365...
15.11.18 (haigiacmo123)

Khong phai Morata, day moi la 'chan go' thu thiet luc nay

'Chân gỗ' là biệt danh thường được đặt cho...
15.11.18 (ducmessi3792)

Diskutuj zde

Reklama

Reklama

Český les - Chodsko ()   -  Český les - Chodsko

Zpět na článek

Počet komentářů: 13

Zasláno: 25.05.2008 18:38:16
Autor: Pavel
Titulek: www.tuzwmsko.cz/4486
Jak se připravuje správný a chutný chodský koláč ? Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 3 ks žloutky, 250 g másla nebo Hery, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 6 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, lžíce tuzemáku, 0,4 l vlažného mléka. Droždí nechejte vzejít v trošce vlažného mléka s kostkou cukru. Rozpuštěný tuk zchlazený mlékem vlijte do misky, v níž jste předem smíchali mouku, žloutky a všechny suché přísady. Po přidání kvásku zadělejte ne příliš tuhé těsto. Velkou vařečkou těsto propracujte, až je lesklé a na povrchu se tvoří drobné bublinky. Pak mísu přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě alespoň 2 h kynout. V místnosti má být přibližně 25°C. Během kynutí těsta si připravíme zdobení a kola vystřižená z máslového papíru, která potřeme rozpuštěným tukem nebo sádlem. Na předkreslení střihu nemusíte mít kružítko, postačí když obkreslíte mělký talíř. Merhujeme švestkovými povidly, mákem, tvarohem. Švestková povidla okořeníme skořicí, a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou a podle chuti osladíme. Pěkné zdobení je pro chodské koláče typické a žádoucí rozinkami a mandlovými lupínky ! Mák: 100 g jemně umletého máku uvaříme s mlékem, lžící medu a dvěma lžícemi cukru na kaši, kterou okořeníme tlučeným hřebíčkem a vanilkovým cukrem. Je-l kaše řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty. Příprava těsta:Do 1,5 kg tvarohu přidejte 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, alespoň 200 g moučkového cukru, několik lžic tuzemáku a smetanu. Lze přimíchat i 50 g másla. Tvaroh by neměl být příliš hustý. Připravíte si rovněž oloupané mandle nakrájené na lupínky, rozinky namočené v tuzemáku a také směs vanilkového cukru a moučkového cukru na posypání. Vykynuté těsto rozdělte na připravená papírová kola v malých 120 -130 g bocháncích. Bochánky vymačkejte od středu k okrajům rukama nebo zvláštním válečkem, ne však až na samý okraj papírových kol. Nejprve potřete okraje koláčů rozšlehaným vajíčkem. Pak na prostředek navršte dvě lžíce připraveného tvarohu a rozetřete jej po celé ploše koláče. Uhlazený povrch merhujte povidlovými ornamenty a makovou kaší. Mák i povidla naplňte odděleně do dvou polyetylénových sáčků s otvorem nejvíce 0,5 mm po odstřiženém rohu. Nakonec koláč vyzdobte mandlovými lupínky a rozinkami namočenými v tuizemáku. Z uvedených množství vytvoříte 12 až 14 koláčů, které pečte na plechu po dvojicích. Pečeme do růžova v dobře vyhřáté troubě. Upečené koláče polijte ještě za tepla a po celé ploše hustou zkysanou smetanou. Hned pak je pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou. Právě smetana s cukrem vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udrží dlouho vláčný. 10 koláčů z Újezda: 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 10 g soli, 65 g droždí, 1 vejce a 3 žloutky, vanilka, muškátová kulička, 1 kg povidel, 400 g máku, balíček perníků. 10 koláčů z Tlumačova: 1 kg polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 1 Hera, 1/2 lžíce sádla, 3 vejce, mléko, muškátový květ, citronová kůra, 1 lžíce tuzemáku, tvaroh, mák, povidla, šlehačka, mandle. Doporučení k rychlé přípravě chodských koláčů ze severních Čech: 400 g hladké mouky, 3 ks žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 40 g droždí, 1 ks balení vanilkového cukru, špetka soli, 0,25 l mléka, 1 ks malé majolky. Nezapomeňte na merhování a zdobení koláčů ! Koláče podle Domažlického deníku: Těsto:1 kg výběrové mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 70 g droždí, 7 vajec, 10 g soli, 0,25 l mléka. Přidáme vanilku, muškátový oříšek a tuzemák. Tvaroh: 1,25 kostky tvarohu, 1 šlehačku, 2 vanilky, cukr, tuzemák a 8 žloutků. Zaděláme řidší těsto, které necháme vykynout. Uděláme z něj 200 g bochánky a necháme je vykynout. Poté je dáme na papír a vytvarujeme je. Okraje namažeme a necháme kynout. Merhujeme tvarohem, mákem a povidly. Zdobíme rozinkami a mandkemi. Pečeme asi 20 minut. Na závěr pokapeme šlehanou šlehačkou a pocukrujeme.

Český les - Chodsko - informace k místu

Český les - Chodsko - služby v okolí

Reklama

Kalendář akcí

Farmářské trhy před nákupním centrem Arkády 2018 (14.11.2018-14.11.2018)

Farmářské trhy před nákupním centrem Arkády 2018 (14.11.2018-14.11.2018) 14.11.2018

místo: Na Pankráci 86, Praha 4 datum: každý týden ve středu čas: 8.00–18.00 ...

Farmářské tržiště Jiřák 2018 (14.11.2018-14.11.2018)

Farmářské tržiště Jiřák 2018 (14.11.2018-14.11.2018) 14.11.2018

Místo: náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 Datum: každý týden ve stř...

Farmářské trhy Kubánské náměstí (20.3.2018-24.11.2018)

Farmářské trhy Kubánské náměstí (20.3.2018-24.11.2018) 20.03.2018

Trhy probíhají v tyto dny: Úterý: 08:00–18:00 Čtvrtek: 08:00–18:00 Sobo...

Výletník doporučuje

Český Brod

Český Brod

Normal 0 21 false false false CS...
Nejdek

Nejdek

Nejdek je jedním z nejstarších hornických měst v Krušných horách a jako...
BRuNO family park

BRuNO family park

Nejatraktivnější a nejmodernější rodinný park v ČR sídlí v Brně. Na 42 atrakcí najdete uvnitř...
Muzeum Hrotovicka

Muzeum Hrotovicka

Rekonstrukce objektu č. p. 2 v letech 2016-2018 vedla k vytvoření nového Muzea Hrotovicka....
Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru

Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru

Přijďte se podívat, jak se vaří prémiový ležák Budweiser Budvar Pivovar...