Doprava

Partner portálu

Reklama

Diskusní fórum

Docela šok - prý hodně škodlivé houby...

Hello! viagra cheap , cialis , viagra...
11.12.17 (cialis)

Docela šok - prý hodně škodlivé houby...

Hello! cialis cheap , viagra online ,...
09.12.17 (viagra_online)

Cyklotrasa Kladno - Zbraslav

This a good way to appreciate the teacher...
08.12.17 (William B Caban)

Diskutuj zde

Reklama

Reklama

Český les - Chodsko ()   -  Český les - Chodsko

Zpět na článek

Počet komentářů: 13

Zasláno: 25.05.2008 18:38:16
Autor: Pavel
Titulek: www.tuzwmsko.cz/4486
Jak se připravuje správný a chutný chodský koláč ? Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 3 ks žloutky, 250 g másla nebo Hery, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 6 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, lžíce tuzemáku, 0,4 l vlažného mléka. Droždí nechejte vzejít v trošce vlažného mléka s kostkou cukru. Rozpuštěný tuk zchlazený mlékem vlijte do misky, v níž jste předem smíchali mouku, žloutky a všechny suché přísady. Po přidání kvásku zadělejte ne příliš tuhé těsto. Velkou vařečkou těsto propracujte, až je lesklé a na povrchu se tvoří drobné bublinky. Pak mísu přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě alespoň 2 h kynout. V místnosti má být přibližně 25°C. Během kynutí těsta si připravíme zdobení a kola vystřižená z máslového papíru, která potřeme rozpuštěným tukem nebo sádlem. Na předkreslení střihu nemusíte mít kružítko, postačí když obkreslíte mělký talíř. Merhujeme švestkovými povidly, mákem, tvarohem. Švestková povidla okořeníme skořicí, a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou a podle chuti osladíme. Pěkné zdobení je pro chodské koláče typické a žádoucí rozinkami a mandlovými lupínky ! Mák: 100 g jemně umletého máku uvaříme s mlékem, lžící medu a dvěma lžícemi cukru na kaši, kterou okořeníme tlučeným hřebíčkem a vanilkovým cukrem. Je-l kaše řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty. Příprava těsta:Do 1,5 kg tvarohu přidejte 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, alespoň 200 g moučkového cukru, několik lžic tuzemáku a smetanu. Lze přimíchat i 50 g másla. Tvaroh by neměl být příliš hustý. Připravíte si rovněž oloupané mandle nakrájené na lupínky, rozinky namočené v tuzemáku a také směs vanilkového cukru a moučkového cukru na posypání. Vykynuté těsto rozdělte na připravená papírová kola v malých 120 -130 g bocháncích. Bochánky vymačkejte od středu k okrajům rukama nebo zvláštním válečkem, ne však až na samý okraj papírových kol. Nejprve potřete okraje koláčů rozšlehaným vajíčkem. Pak na prostředek navršte dvě lžíce připraveného tvarohu a rozetřete jej po celé ploše koláče. Uhlazený povrch merhujte povidlovými ornamenty a makovou kaší. Mák i povidla naplňte odděleně do dvou polyetylénových sáčků s otvorem nejvíce 0,5 mm po odstřiženém rohu. Nakonec koláč vyzdobte mandlovými lupínky a rozinkami namočenými v tuizemáku. Z uvedených množství vytvoříte 12 až 14 koláčů, které pečte na plechu po dvojicích. Pečeme do růžova v dobře vyhřáté troubě. Upečené koláče polijte ještě za tepla a po celé ploše hustou zkysanou smetanou. Hned pak je pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou. Právě smetana s cukrem vytvoří na koláči sladkou vrstvu, která jej udrží dlouho vláčný. 10 koláčů z Újezda: 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 10 g soli, 65 g droždí, 1 vejce a 3 žloutky, vanilka, muškátová kulička, 1 kg povidel, 400 g máku, balíček perníků. 10 koláčů z Tlumačova: 1 kg polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 1 Hera, 1/2 lžíce sádla, 3 vejce, mléko, muškátový květ, citronová kůra, 1 lžíce tuzemáku, tvaroh, mák, povidla, šlehačka, mandle. Doporučení k rychlé přípravě chodských koláčů ze severních Čech: 400 g hladké mouky, 3 ks žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 40 g droždí, 1 ks balení vanilkového cukru, špetka soli, 0,25 l mléka, 1 ks malé majolky. Nezapomeňte na merhování a zdobení koláčů ! Koláče podle Domažlického deníku: Těsto:1 kg výběrové mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 70 g droždí, 7 vajec, 10 g soli, 0,25 l mléka. Přidáme vanilku, muškátový oříšek a tuzemák. Tvaroh: 1,25 kostky tvarohu, 1 šlehačku, 2 vanilky, cukr, tuzemák a 8 žloutků. Zaděláme řidší těsto, které necháme vykynout. Uděláme z něj 200 g bochánky a necháme je vykynout. Poté je dáme na papír a vytvarujeme je. Okraje namažeme a necháme kynout. Merhujeme tvarohem, mákem a povidly. Zdobíme rozinkami a mandkemi. Pečeme asi 20 minut. Na závěr pokapeme šlehanou šlehačkou a pocukrujeme.

Český les - Chodsko - informace k místu

Český les - Chodsko - služby v okolí

Reklama

Kalendář akcí

Advent v Mikulově 2017 (2.12.2017-24.12.2017)

Advent v Mikulově 2017 (2.12.2017-24.12.2017) 02.12.2017

Mikulov nabízí také v předvánočním čase řadu koncertů a příjemných setkání. N...

Adventní soboty v Blansku (2.12.2017-23.12.2017)

Adventní soboty v Blansku (2.12.2017-23.12.2017) 02.12.2017

Tvořivé dílny a divadlo nejen pro děti. To vše ve vánočně vyzdobeném zámku.ww...

Znojemský advent se zimním kinem (3.12.2017-22.12.2017)

Znojemský advent se zimním kinem (3.12.2017-22.12.2017) 03.12.2017

Obohacen bude také o mikulášskou zábavu a promítání filmů v zimním kině. Na M...