Doprava

Partner portálu

Reklama

Diskusní fórum

Staré Hrady

Skvělý tip na výlet !
20.04.17 (tarantulka)

Tropical Island - Německo

Vyražte s dětmi do tepla a za zábavou do...
20.02.17 (fandass)

české lanýže

I have observed that in the world these...
01.02.17 (Smithk195)

Diskutuj zde

Reklama

Reklama

Úvodní stránka > Novinky

Reklama

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové: Chuť a estetika, tradice

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové:  Chuť a estetika, tradice

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.

Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. „Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě,“ prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl, o.p.s. Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené „knedlíky“ se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. „Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatného hlavního jídla, ať sladké nebo slané,“ dodává Jan Pikna.

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Novinkou je večerní irský hodokvas, který bude ve velkém stylu,“ prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl, o.p.s. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.
Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává…

Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 15. do 19. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Zájemci o účast v Gurmánské pouti navštíví restauraci, objednají si jídlo z menu dle M. D. Rettigové. Následně okomentují svůj gurmánský zážitek, případně přidají foto pokrmu na FB stránky slavností www.facebook.com/Gastroslavnosti. Po každém dni bude vylosován jeden hodnotitel, který od pořadatele dostane dárek (po ukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko...).
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel,

jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku SVÍČKOVÁ OPEN 

Jste si jisti, že vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří vaše maminka, neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 20. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který váš názor definitivně potvrdí.

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 21. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do infostánku na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první tři místa v každé kategorii.


Poslední komentáře - Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové: Chuť a estetika, tradice

Reklama:

Reklama

Kalendář akcí

Nová pravěká expozice v Galerii městského muzea Čáslav (3.4.2017-31.5.2017)

Nová pravěká expozice v Galerii městského muzea Čáslav (3.4.2017-31.5.2017) 03.04.2017

Nejstarší z nich pamatují  už 7 tisíc let.  Doklady  příchodu ...

Jarní exkurze do světa vědy (15.5.2017-18.6.2017)

Jarní exkurze do světa vědy (15.5.2017-18.6.2017) 15.05.2017

Akce je zaměřena především na studenty středních škol a jejich učitele, kteří...