Svatohavelské posvícení v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

V neděli 15. října od 10 do 16 hodin se bude v Muzeu lidových staveb v Kouřimi konat Svatohavelské posvícení. Pořad je unikátní věrným podáním lidových zvyků.

Reklama

 

Ředitel Regionálního muzea v Kolíně, Mgr. Vladimír Rišlink: „Při pořádání národopisných pořadů klademe důraz na autenticitu programu a věrné dobové ztvárnění tradic. Návštěvníci posvícení mají možnost se seznámit s tradicemi v jejich historické podobě a dozvědět se historické souvislosti. Naším cílem je vtáhnout návštěvníky do děje, nabídnout jim víc než podívanou, tradiční pokrmy a možnost si odnést nějaký předmět, ale především možnost zažít tradiční zvyky, pochopit kořeny těchto zvyků a prožít jejich krásu.“

 

Od 10:30 a od 13:30 zahraje pro děti Divadlo Navětvi pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký.

Od 11:30 a od 15 hodin uvidí návštěvníci rekonstrukci lidového zvyku stínání kohouta s názvem Jakej trest nešlechetnýmu škůdnikoj přišel a  pásmo o tancovačkách Kytka, koloušek, věneček, šejdovec aneb nepudu z hospody, šelma bych byl v podání folklórního souboru Horačky.

O jídle a hodování bude od 11 hodin povídat Kamila Skopová, která také představí svoji novou knihu Čechy, domov můj.

Od 14 hodin poučí zájemce o šití a údržbě krojů Michaela Patočková a Marie Antonie Filipová, držitelka titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

Pro malé i velké je připravena dílna na výrobu svatých obrázků – podmaleb na skle a dílna na tlučení máku.

 Návštěvníci budou moci ochutnat zapomenutou regionální specialitu “kouřimské mětýnky, tradiční sváteční koláče, nebo tzv. „řepánky“. Nebude chybět malý tradiční jarmark či povídání s kouřimským likérníkem Jiřím Svobodou o tradiční výrobě spojené s ochutnávkou a prodejem likérů.  Ve sklepě domu z Jílového představí Jozef Žáček z Kutné Hory vlastní vína a burčák, ve světnici pak bude pantáta s přáteli držet „Pěknou hodinku“.

Zvídaví návštěvníci se nad svátečně prostřeným stolem v rychtě z Bradlecké Lhoty dozvědí o posvícenských zvycích od ředitele muzea Vladimíra Rišlinka, v domě z Budče pak od pracovníků muzea o zelí v lidové kuchyni.

 

Posvícení, jako výroční obyčej, má svou církevní a světskou část. Slaví se jako svátek na památku posvěcení kostela (odtud i jeho název v Čechách, na Moravě se používá spíše termín hody), a vznikl již v počátcích křesťanství. Přelom pro slavení posvícení pak znamenalo nařízení císaře Josefa II., které přikazovalo slavit v celé monarchii posvícení třetí říjnovou neděli. Slavnost pak mohla trvat dva dny.

Posvícení byl svátek spojený s hodováním, tancem a hlučnými zábavami. Pekly se koláče, jedlo se maso, a to i v chudých rodinách. Zvaní na posvícenskou zábavu bývalo spojeno s obchůzkou a rozdáváním koláčů. Příbuzní se vzájemně navštěvovali a odnášeli si tradiční bohatou výslužku.

Program se koná za každého počasí, vstupné je pro dospělé d 120 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč.

Kontakt: www.skanzenkourim.cz

Reklama
Sdílejte článek s přáteli:

Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji

Report Nahlásit chybu
Reklama
Reklama