První mládě v asijské části ostravského safari

V ostravské zoologické zahradě se těší z prvního mláděte v nově otevřeném safari. Jedná se o mládě (samičku) nilgau pestrého, které přišlo na svět 30. srpna.

Reklama

Zatím pouze tříčlenné stádo nilgau obývá největší ze tří výběhů safari – výběh Indie, ve kterém jsou k vidění i početnější stáda axisů indických a antilop jeleních. Přestože po většinu dne odpočívá malá samička skryta ve vysokém porostu vegetace, při přesunu stáda do jiné části výběhu následuje svou mámu. V tu chvíli ji mohou vidět i návštěvníci z vláčku, který právě projíždí touto částí safari. Strategie „odkládání“ mláděte je podobná jako u jelenovitých. Pravděpodobně se tak děje proto, aby mládě v prvních dnech života zůstalo ukryto před predátory. Jeho máma se však zdržuje nedaleko a pravidelně přichází svého potomka nakrmit.

Nilgau pestrý (Boselaphus tragocamelus) žije ve světlých řídkých lesích, v křovinatých porostech i na otevřených travnatých pláních v Indii, Nepálu a Pákistánu. Spásá trávu, listy a plody, ale okusuje také dřeviny. Dokáže žít v různých prostředích a přizpůsobuje se nověji i zemědělské krajině. Slovo nilgau vzniklo zkomolením hindských slov „nil“ a „gaj“, což v překladu znamená modrá kráva. Typický je pohlavní dichromatismus (dvojbarevnost) – samci jsou modrošedí (odtud název modrá kráva), samice hnědé. Krátké, 15 až 25 cm dlouhé rohy vyrůstají pouze samcům stejně tak jako střapec dlouhých chlupů na hrdle. V době říje samci bojují o teritoria a přístup k samicím tak, že pokleknou proti sobě na přední končetiny a útočí na sebe rohy. Díky tomu, že pro hinduisty je kráva posvátná, je nilgau poměrně hojný a přežívá i mimo rezervace.

Reklama
Sdílejte článek s přáteli:

Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji

Report Nahlásit chybu
Reklama
Reklama