Harrachovská Novosadova sklárna a pivovar

Sklářská výroba existovala v oblasti Harrachova již ve 14. století. Na místě dnešní sklárny postavil huť Elias Müller již v roce 1712. Harrachovská sklárna je druhou nejstarší fungující sklárnou v Čechách. V letech 1827, 1862 a 1946 sklárna třikrát vyhořela, ale vždy byla velmi brzy obnovena. Harrachovská sklárna a harrachovské sklo vždy patřilo mezi světovou špičku a toto postavení si drží dodnes.[/]
S využitím ojedinělých technologií při tavení a ručním zpracování výrobky zdejší sklárny vždy vynikaly svou barevností, designem a mimořádnou úrovní řemeslného zpracování.[/]
V současné době je majitelem sklárny soukromý podnikatel – sklář JUDr. František Novosad z Nového Boru. Je zachovávána výhradně ruční výroba skla, která navazuje a ctí bohaté tradice tohoto místa a sklářského řemesla. Na dvou pecích vzniká unikátní výroba především hutně zdobeného nápojového skla, skla silnostěnného – hutního, křišťálových lustrů a dalších skleněných dárkových předmětů.[/]
Zdejší sklářská výroba je zachovávána jako fungující sklářský skanzen se všemi atributy včetně unikátní brusírny skla z roku 1895 – nejstarší na světě, poháněné vodní turbínou s původními dřevěnými stavy.[/]
V harrachovské sklárně můžeme též navštívit muzeum skla, kde najdeme historicky a technologicky ucelenou sbírku skla z produkce harrachovské sklárny. Současná sbírka je největší sbírkou skla na českém území a některé kusy jsou dokonce k vidění v Národnímu Muzeu v Praze. [/]
V roce 2002 byl přímo v areálu sklárny přistaven minipivovar s restaurací. Zde se nám naskýtá vyhlídka do hutní haly s pecemi a tak můžeme shlédnout skláře přímo při práci.[/]
V restauraci je umístěna „várna“. Je to součást pivovaru, kde se přímo před našima očima vaří místní kvasnicové pivo. Aby byla zaručena kvalita, chuť a blahodárný účinek piva na lidský organismus, používají se k jeho výrobě pouze přírodní suroviny (slad, chmel) a voda z vlastní asi 100 let staré studny. Před našima očima tak probíhá první fáze výroby piva – vaření. Proces pak pokračuje o patro níž v pivovarnickém sklepě kvašením a zráním. Tam již můžeme nahlédnout pouze přes sklo z hutní haly. Vyrábí se zde dva druhy světlého piva – 8% Huťské výčepní, 12% ležák František (podle majitele) a černé pivo 12% Čerťák.[/]
Restaurace nám mimo obvyklého sortiment jídel a nápojů nabídne také některé pivní speciality. Při vaření piva je navíc možné ochutnat „sladinu“, jednu z prvních fází piva. Je to vývar ze sladu a podává se buď čistá nebo s rumem. Jako zpestření jsou na stolech rozmístěny misky se sladem (naklíčeným a usušeným ječmenem), který si můžeme nabídnout jako doplněk k pivu.

Reklama
Sdílejte článek s přáteli:

Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji

Report Nahlásit chybu
Reklama
Reklama